Hallo allemaal,
KLM hanteert het zogenaamde competentiemanagement, een competentie is wat je weet, kunt, wilt en durft, een mix van deze competenties zorgt voor gewenst gedrag van de stewardess,
De competenties zijn: zelfvertrouwen, effectief communiceren, interpersoonlijke sensitiviteit, werken in teamverband, flexibiliteit, gedrevenheid, professionele en persoonlijke ontwikkeling.
Met deze competenties moet je de volgende resultaten halen: vliegveiligheid, klanttevredenheid, juiste vluchtuitvoering en zelfmanagement. Dus een veilige vlucht, passagiers blij, klm tevreden en jijzelf tevreden.
Met korte, simpele maar transparante voorbeelden moet je voorbeelden uit de praktijk geven om te bewijzen dat je over deze competenties beschikt. Maak het vooral niet te ingewikkeld zodat je in je eigen tekst verdwaald. Hou het realistisch en denk ook na over mogelijke ontwikkelpunten m.b.t. deze competenties. Ze zien graag dat je jezelf ook een spiegel voor houdt. Probeer voor elke competentie twee positieve voorbeelden te bedenken, denk per competentie ook over een minder positief voorbeeld en hoe je daar mee omging om jezelf in deze competentie te ontwikkelen.
Pas de star methode toe: dit is niets anders dan in je antwoord deze volgorde aanhouden: situatie, taak , actie en resultaat, als je deze volgorde hanteert is je antwoord helder voor de recruiter.
Denk goed na over je zwakke en sterke kanten, wees eerlijk hierin en kom niet met antwoorden als perfectionistisch of ongeduldig tenzij je dit echt goed kunt onderbouwen.
Nog een aanvulling op professionele en persoonlijke ontwikkeling,
Dit lijkt een wat vage competentie maar betekent niets anders dan dat je verantwoording neemt voor je eigen ontwikkeling, dat je actief op zoek gaat naar leermogelijkheden, dat je vraagt om feedback en daar ook iets mee doet..
Het rollenspel is een goed moment om bijvoorbeeld jouw interpersoonlijke sensitiviteit te testen, de basis van elke casus is hetzelfde namelijk iemand heeft een klacht/probleem.
Het belangrijkste is om te luisteren, emoties van de andere persoon te benoemen en begrip tonen. Zoek niet te geforceerd naar een oplossing, wees daarentegen eerlijk over de evt. beperkingen die je hebt m.b.t. een oplossing. Wat je belooft moet je nakomen (deliver what you promise, only promise what you can deliver). Dus in het gesprek, luisteren, emoties benoemen, vragen en doorvragen, samenvatten en evt. met een oplossing komen. Gaat de klant/passagier weer terug in de emotie (wordt weer boos) dan ga je weer mee en luister je etc.
Blijf kalm en netjes tijdens het gesprek, een recruiter zal je zo af en toe een beetje onder druk proberen te zetten, puur om te kijken hoe jij hier mee omgaat.
Succes allemaal!